سلامت بدن

قطره آهن چیست و نکات مصرف آن

قطره آهن

قطره آهن چیست

یکی از مهم ترین مکمل ها برای بدن قطره آهن می باشد. اکسیژن خون با کمک آهن به تمامی بدن رسانده می شود، پس مصرف قطره آهن باعث می شود که خون بتواند اکسیژن را به بافت ها و اندام های مورد نظر در بدن برساند. کمبود آهن در بدن باعث کم خونی یا آنمی می گردد. کم خونی دارای عوارضی مانند رنگ پریدگی پوست، کاهش تمرکز، بالا رفتن ضربان قلب، ضعف، کوتاه شدن تنفس، خستگی و سرگیجه می گردد.

سازمان جهانی بهداشت استفاده از قطره آهن را برای کودکان و و شیرخواران توصیه نموده است تا از کمبود آهن خون جلوگیری شود زیرا کمبود آهن در بدن نوزادان رشد آن ها را با تاخیر مواجه می کند و عوارض بلند مدتی دارد.  از عوامل فقر آهن می توان به مواردی مانند بیماری های ژنتیکی، رژیم غذایی، قاعدگی یا عوامل دیگر از دست دادن خون اشاره نمود.

قطره آهن نوزاد ایرانی یا خارجی

قطره آهن” دارای دو نوع ایرانی و خارجی می باشد. این دو نوع قطره تفاوتی از نظر چگونگی مصرف و یا زمان استفاده ندارند و تنها در کشور تولید کننده آن ها تفاوت وجود دارد که محصول داخلی یا خارجی هستند. برخی افراد باور دارند که اگر قطره آهن نوع خارجی استفاده گردد برای کودک مفیدتر است، چرا که محصول خارجی کیفیت بالاتری دارد، اما این یک باور غلط می باشد زیرا قطره آهن ایرانی نیز دارای مقداری آهن مورد نیاز بدن کودک می باشد. گاهی اوقات می توان قطره خارجی مولتی ویتامین + آهن + زینک را جایگزین قطره مولتی ویتامین و آهن نمود در صورتی که قطره دارای 400 واحد ویتامین D، 1500 واحد ویتامین A و حداقل 10 میلی گرم آهن باشد.

همه نوزادان در 3 ماهگی و 4 ماهگی دچار کم خونی می گردند به همین دلیل توصیه می شود از 6 ماهگی قطره آهن ایرانی مصرف گردد. تاکید بر نوع ایرانی قطره آهن به این دلیل است که این قطره تمامی آهن مورد نیاز نوزاد را تامین می نماید.

بهترین قطره آهن برای کودکان

 

استفاده از قطره آهن برای نوزادان ممکن است باعث سیاه شدن دندان آن ها گردد و یا باعث دلپیچه شود. بهترین قطره آهن، قطره ای است که مانع از سیاه شدن دندان می گردد. بسیاری از پدر و مادرها به دلیل جلوگیری از سیاه شدن دندان کودکشان از دادن قطره آهن به آن ها جلوگیری می نمایند. پس باید به دنبال قطره آهنی باشید که علاوه بر تامین مواد مغذی بدن کودک از سیاه شدن دندان نیز جلوگیری نماید.

بهترین قطره آهن برای کودکان

شکل 2. بهترین قطره آهن برای کودکان

همچنین یکی دیگر از ویژگی های بهترین قطره آهن این می باشد که دارای طعم بدی نباشد.  زیرا یکی از دلایلی که نوزادان از خوردن قطره آهن متنفرند، طعم بد آن می باشد. داشتن طعم خوشایند در قطره آهن باعث می شود که نوزاد به خوردن آن تمایل بیشتری داشته باشد. چند برند از بهترین نمونه های قطره آهن در اینجا معرفی شده است:

  • قطره آهن فرزومال سیمرغ دارو عطار
  • قطره آهن لیپوزوفر (لیپوزومال) بی اس کی
  • قطره آهن سیدرال گوچه جونیا فارما
  • قطره آهن فولیزومال آریان سینا
  • قطره آهن کپتوسیدر
  • قطره آیروفیکس دایونیکس فارما

میزان مصرف قطره آهن

میزان آهن ذخیره شده در بدن نوزادی که بعد از 38 هفته بارداری متولد شده است تا 4 ماهگی کفایت می دهد. بنابراین قطره آهن بعد از 4 ماهگی تا 6 ماهگی باید به میزان 1 میلی گرم در روز مصرف شود. بعد از پایان 6 ماهگی برای مصرف قطره آهن باید با پزشک مشورت شود.

نوزادانی که از شیر خشک به همراه شیر مادر استفاده می نمایند و از شیر مادر بیشتر باشد باید طبق مصرف نوزادانی که شیر مادر مصرف می کنند عمل شود.

نوزادانی که به صورت نارس به دنیا آمده اند باید از میزان قطره آهن بیشتری استفاده کنند که میزان آن بستگی به نظر پزشک دارد.

قطره آهن صبح يا شب

 

قطره آهن به صورت ناشتا بهتر جذب بدن کودک می شود، اما این کار باعث دلپیچه و دل درد در کودک می گردد. بنابراین این قطره را با شکم خالی به کودک ندهید. همچنین نباید قطره آهن با شیر دادن تداخل داشته باشد زیرا جذب آهن را کم می کند بنابراین در شب قبل از خواب استفاده شود.

مصرف قطره آهن صبح یا شب

شکل 3. مصرف قطره آهن صبح یا شب

چند قطره آهن به کودک بدهیم

  1. کودکان شیرخواری که با وزن طبیعی متولد می شوند: در پایان 6 ماهگی یا همزمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 24 ماهگی روزانه حداکثر 15 قطره آهن
  2. کودکان شیر خواری که به دلیل اختلال رشد دارای تغذیه تکمیلی در 4 تا 6 ماهگی هستند: همزمان با شروع غذای کمکی روزانه 15 قطره
  3. کودکان نارس و کودکانی که دارای وزن کمتر از 2500 گرم هستند: از دو ماهگی 2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن

چطور قطره آهن بدم دندوناش سیاه نشه

یکی از دغدغه های والدین برای خوراندن قطره آهن به کودک، جلوگیری از سیاه شدن دندان می باشد. برای جلوگیری از سیاه شدن دندان چند راهکار وجود دارد که آن ها را ذکر می نماییم:

  • بعد از خوراندن قطره آهن سطح دندان های کودک را با آب تمیز نمایید
  • اگر دندان کودک تمیز و صیقلی باشد قطره آهن زودتر به حلق و معده راه می یابد
  • قطره آهن را در انتهای دهان کودک بریزید تا با دندان ها تماس نداشته باشد
  • بعد از خوردن قطره آهن به کودک آب بدهید
  • نیم ساعت قبل و بعد از استفاده از قطره آهن از آبمیوه های اسیدی مانند مرکبات یا گوجه فرنگی مصرف نکنید
  • استفاده از مسواک مخصوص کودک که مسواک انگشتی نامیده می شود، برای تمیز کردن دهان و دندان کودک مناسب می باشد.

قطره آهنی که دندان را سیاه نکند

 

مصرف قطره های آهن منجر به تغییر رنگ دندان های کودک می گردد و هیچ قطره آهنی وجود ندارد که دندان های کودک را سیاه نکند اما این دلیل نمی شود که مصرف قطره آهن را قطع نمایید زیرا عوارض بدی روی رشد کودک دارد. شدت تغییر رنگ دندان کودک بسته به نوع قطره مصرفی و شرکت تولید کننده کم یا زیاد می باشد. تنها با رعایت پارامترهای ذکر شده می توان از سیاهی دندان توسط  قطره آهن جلوگیری نمود.

قطره آهن و تغییر رنگ دندان کودک

شکل 4. قطره آهن و تغییر رنگ دندان کودک

رفع سیاهی دندان ناشی از قطره آهن

کودکی که دچار تغییر رنگ در دندان ها شده بهتر است دو بار در روز بعد از صبحانه و قبل از خوابیدن مسواک بزند. این کار باعث می شود که لک های دندان به حداقل رسیده و پاک شوند.

اگر این روش تاثیری نداشت، می توان از جوش شیرین به جای خمیر دندان استفاده نمود. این کار باید هفته ای یک بار صورت گیرد. مراقب باشید کودک جوش شیرین را فرو ندهد بلکه باید مانند خمیر دندان آن را از دهان خود خارج نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *