سلامت بدن

تشک مواج بررسی کاربردها و انواعی که دارد و دستورالعمل استفاده آن

تشک مواج بررسی کاربردها و انواعی که دارد و دستورالعمل استفاده آن

استفاده از تشک از دیرباز موسوم بوده است و حتی انسان های اولیه نیز از پشم برگ و … استفاده می کردند و سعی می کردند که بستری نرم و راحت برای استراحت و خوابیدن خود فراهم کنند تا خواب بهتر و راحت تری داشته باشند. اما هدف از ارائه این مطلب، ذکر مواردی درباره تشک مواج می باشد که برای بیمارانی که به زخم بستر مبتلا شده اند مناسب می باشد. در ادامه ما را همراهی کنید.

تشک مواج چيست؟

 

تشک مواج چيست؟

تشک مواج، تشکی است که معمولا برای بیماران یا در بیمارستان برای جلوگیری از زخم بستر استفاده می شود و معمولا از جنس پی وی سی ساخته می شود. اجزای تشک مواج ساخته شده از یک عدد موتور کمپرس هوا و یک عدد تشک موجدار باد شونده است. این تشک در بیمارانی که بستری هستند و از تحرک کمی برخوردارند بسیار کاربردی است. تشک مواج به وسیله دو کانال مجزا که فشار وزن بیمار بر روی بستر را در نقاط مختلف بدن جا به جا می کنند از ثابت ماندن تمام فشار وزن بیمار در یک نقطه خاص جلوگیری می کند. نام دیگر این تشک تشک ضد زخم بستر می باشد.

کاربردهای تشک مواج چیست؟

این تشک از مواد ویژه ای برای خنک ماندن، کاهش فشار و پشتیبانی برخوردار است. این مدل تشک یک مدل کاملاً فومی است که از پنج لایه مجزا ساخته شده است. مواج هیبریدی یک مدل ترکیبی است که از پنج لایه مجزا ساخته شده است. چهار لایه از فوم های اختصاصی مختلف بر روی یک هسته سیم پیچ جیب دار و محصور از کف قرار می گیرند تا بتواند قابلیت تنفس و پشتیبانی بیشتر از لبه ها را داشته باشند.

زخم بستر چیست ؟

زخم بستر به آسیب وارد شده به قسمتی از پوست و بافت بدن گفته می شود که معمولا در اثر نشستن یا خوابیدن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت ایجاد می شود. زمانی که بیمار یا سالمند وضعیت خود را تغییر ندهد فشار بیشتری بر قسمت های خاصی از بدن او وارد می شود.این زخم ها ممکن است در اثر ساییدگی در صندلی یا بستر، و یا کشیدگی با ملحفه ایجاد شوند.

 

زخم بستر چیست ؟

چه کسانی ممکن است به زخم بستر مبتلا شوند؟

هر کسی که طولانی مدت در حالت نشسته یا خوابیده قرار گرفته باشد در خطر ابتلا به این نارسایی می باشد. اگر فردی دچار مشکل حرکتی باشد، از ویلچر استفاده کند و یا بیشتر زمان خود را در تخت سپری کند، احتمال ابتلا به زخم بستر شدت می یابد. با این حال حتی افراد عادی نیز که به دلیل یک بیماری مجبور به ماندن در تخت برای طولانی مدت هستند، ممکن است در خطر ابتلا به آن قرار بگیرند. برخی از بیماریهای مزمن نظیر دیابت و تنگی سرخرگ ها به دلیل ضعف گردش خون می توانند پروسه درمان زخم بستر را با مشکل روبرو کنند. این بیماری معمولا بر روی قسمت های استخوانی بدن که چربی زیادی نداشته باشند راحت تر شکل می گیرد. بیشترین میزان به وجود آمدن آن نیز بر روی پاها در قسمت پاشنه و قوزک گزارش شده است. دیگر قسمت هایی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند شامل پایه ستون فقرات یا به اصطلاح استخوان دُم، تیغه های شانه، پشت و دو طرف زانو و پشت سر می باشد. اگر فکر می کنید در خطر ابتلا به این بیماری هستید، باید به جای تخت بیمارستان بر روی تشک های مخصوص پیشگیری و درمان، طول درمان خود را ادامه دهید.

انواع تشک­‌های مواج و ویژگی­‌های آنها

تشک مواج تخم مرغی

این تشک ها در ظاهر به شانه تخم مرغ شبیه هستند و قابلیت تحمل وزن بین 90 تا 110 کیلوگرم را دارا می باشند. تشک مواج تخم مرغی برای افرادی که به زخم بستر درجه 1 یا 2 دچار هستند مناسب می باشد. قیمت این نوع تشک ها از دیگر انواع آن کمتر می باشد.

 

تشک مواج تخم مرغی

تشک مواج سلولی

تشک مواج سلولی در ظاهر به صورت لوله هایی که در کنار هم چیده شده اند شبیه می باشد. این تشک ها می توانند وزنی حدود 120 تا 145 کیلوگرم را تحمل کنند. تشک مواج سلولی برای بیمارانی که به زخم بستر از درجه 2 به بالاتر مبتلا شده اند مناسب است. قیمت این تشک ها نسبت به نوع تخم مرغی آن بالاتر می باشد.

تشک های مواج سنسوری

این تشک ها در ظاهر شبیه به تشک مواج سلولی هستند و قابلیت تحمل هر وزنی را دارند. این تشک ها برای افرادی که زخم بستر خیلی پیشرفته ای دارند مناسب است. قیمت این نوع تشک نسبت به دو نوع قبل بالاتر می باشد.

ویژگی های یک تشک مواج خوب

خیلی نرم و نازک نباشد.

تشک مواج نباید خیلی نازک باشد. به این صورت که اگر بیمار روی تشک بخوابد در اثر فشار وارده از طرف بیمار به تشک، باعث تماس مستقیم پوست با سطح زیرین آن نگردد.

قابل حمل و سبک باشد.

وزن تشک باید مورد توجه قرار گیرد زیرا تشک مواج را باید بتوان به راحتی جابه جا نمود. برای مثال برخی تشک ها ژل و آب دارند و بخاطر همین سنگین بودن نمی توان آن ها را حمل کرد.

قابل شستشو باشد.

به دلیل اینکه این تشک ها به عنوان بستری برای بیمار استفاده می شوند باید تشک مواج قابل شستشو و ضدعفونی باشد.

قابلیت تنظیم فشار هوا داشته باشد.

فشار هوای درون تشک مواج باید بر مبنای نیاز شخص قابل تنظیم باشد.

قیمت مناسبی داشته باشد.

تشک های مواج دارای قیمت های مختلفی هستند. اما مساله مهم این می باشد که هر چه قیمت تشک مواج بالاتر برود برای مدت طولانی تری می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

قیمت مناسبی داشته باشد.

 

شیوه صحیح استفاده از تشک های مواج

استفاده از اکثر تشک های مواج به هم شبیه می باشد. این تشک ها به طور کلی به صورت زیر باد می شوند:

ابتدا تشک را روی تخت بیمار پهن کنید. انتهای اضافی تشک مواج در قسمت پایین را زیر تشک قرار دهید البته می توانید آن را روی زمین هم استفاده کنید. از قسمت بالا می توانید به عنوان بالش استفاده کنید اما اگر از بالش جداگانه استفاده می کنید می توانید این قسمت را زیر تشک قرار دهید.

حال پمپ را در نزدیکی تشک قرار دهید، یا می توانید آن را از تخت خواب بیمار آویزان کنید. شیلنگ ها را از یک طرف به پمپ و از طرف دیگر به تشک وصل کنید. اطمینان پیدا کنید که شیلنگ ها از هر دو طرف به خوبی متصل شده اند.

حال پمپ الکتریکی را به برق شهری 220 ولت وصل کنید. دکمه on پمپ را بزنید و درجه تنظیم فشار را روی آخرین درجه تنظیم کنید. مشاهده خواهید کرد که تشک به آرامی پر خواهد شد. در تشک مواج معمولا بعد از 10 دقیقه (بستگی به مدل های مختلف آن دارد) محفظه های A شروع به پر شدن و محفظه های B شروع به خالی شدن می کنند. حال فشار هوا را در حالت ایده آل قرار دهید. عمل پر و خالی کردن هوا مانع از وارد آمدن فشار به یک نقطه از بدن می شود و همین شرایط باعث بهبود بیماری می شود.

منابع مورد استفاده

https://nurse21.com/

http://blog.tehran-intex.com/

https://emsig.ir/fa/

https://www.intex-site.com/

https://emsig.ir/fa/blog/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *